вівторок, 6 березня 2018 р.

Звідси починалась терниста дорога в Сибір…

    1 березня цього року в Брошнів-Осадському Народному домі відбулася науково-практична конференція, головною метою якої була ідея відтворення пересильного пункту та створення музею терору 1947-1953рр. і пам’яті про ті страшні часи сталінських репресій і переслідувань.
    Депутати обласної ради, заступник голови районної ради, представники влади Брошнів-Осадської ОТГ, громадські діячі, науковці, історики, митці, свідки тих страшних подій, їхні родичі та інші небайдужі жителі об’єднаної територіальної громади зустрілися, щоб обговорити та виокремити основні завдання, скласти план дій і заходів.
    Голова Брошнів-Осадської ОТГ Назарій Іванів наголосив, що створити такий музей пам’яті  – його святий обов’язок перед родиною і перед Україною. У 1946-47 рр. разом з іншими українцями були виселені його бабуся, дідусь і тітка, а мама народилася уже на засланні.
    Начальник районного управління культури Володимир Борович висвітлив історичні факти про пересильний пункт у Брошневі-Осаді, де утримували близько 500 чоловік, та запросив до слова очевидців тих подій.
    Депутат обласної ради, професор кафедри теорії та історії держави і права Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Сергій Адамович наголосив, що цей музей – пересильний пункт – унікальна річ не тільки для громади чи Прикарпаття, але й для всієї України, бо аналогічних комплексів у нашій державі немає. «Це місце пам’яті буде працювати, бо Брошнів-Осада – зручне місце для туристів. А це дуже важливо. Я вірю, що цей комплекс буде»,  – наголосив С.Адамович.

    Завершуючи зустріч Володимир Борович зачитав склад оргкомітету робочої групи зі створення музейного комплексу «Пересильний пункт смт. Брошнів-Осада 1947-1953 років», до складу якого увійшли такі поважні особистості як народний депутат України Анатолій Дирів, голова ОДА Олег Гончарук, голова облради Олександр Сич та ін.
    До заходу долучилися і працівники Брошнів-Осадської міської бібліотеки, підготувавши книжково-ілюстративну виставку-реквієм  «Реабілітація репресованих: увічнення їх пам'яті, торжество справедливості», яка була розміщена в музеї історії боротьби українського народу. На виставці була представлена література, яка відображає трагічні сторінки історії Прикарпаття ХХ століття. 

Немає коментарів:

Дописати коментар